MIN MATFILOSOFI

JAG ÄTER DET JAG MÅR BRA AV

När jag beskriver min matfilosofi sammanfattar jag just det jag äter. Jag försöker alltså inte göra anspråk på att företräda någon särskild inriktning av lågkolhydratskost. Jag har hittat ett sätt att äta på som fungerar för mig. Det kanske inte är den väg som fungerar för alla - var och en behöver hitta just sin väg - men jag har definitivt hittat min. Jag äter frukost, lunch och middag, vilka är de tider på dagen jag naturligt brukar känna mig hungrig. Jag äter fett och blir mätt. Rena råvaror med mycket näring som mättar.

Fett och ost

Centralt i min kost är smör, olivolja, rapsolja, kokosolja, ägg, grädde, fet yoghurt, crème fraîche, smetana och kokosgrädde. Likaså utgör ost en stor del av min kost. Det kan vara mozzarella, fetaost, halloumi, brie, Chaumes, gorgonzola och kittostar. Gräddost, cheddar, prästost och andra feta hårdostar. Parmesan och peccorino. Chèvre.

 

Grönsaker

Även grönsaker är en viktig del av min mathållning. De får gärna vara ekologiska och ska växa ovanför jord, med undantag för rättika (ett fantastiskt alternativ till potatis) och lök. Avokado, ugnsbakade och grillade tomater, friterade vaxbönor, aubergine, zucchini. Blomkål, vitkål och spetskål. Också färska örter. Jag äter även bär: hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär och björnbär.

 

Kött, fågel och fisk

Vad gäller kött äter jag företrädesvis svenskt kött av god kvalitet. Ibland även lite charkuterier med hög kötthalt och låg andel kolhydrater. Till listan hör även fågel och vilt. Tyvärr tål jag inte fisk och skaldjur, men inkluderar ändå fisk- och skaldjursrecept i mina böcker eftersom min familj gärna äter det.

 

Nötter och frön

Slutligen äter jag också fröer och nötter i sparsamma mängder. Hela linfrön, solroskärnor, chiafrön, sesamfrön, vallmofrön, melonkärnor och pumpafrön. Också: mandel, hasselnötter, pinjenötter, pistagenötter, paranötter, valnötter och macadamianötter. Jag äter även psylliumfrönskal, även kallat fiberhusk.

Unna-dig-129.jpg

JAG UNNAR MIG HÄLSA

Grytor.jpg

JAG UNNAR MIG ATT VARA SOCKERFRI

Tomat.jpg

JAG UNNAR MIG NÄRINGSRIK OCH GOD MAT